Zilkade – Zulkadetu’l-Haram

zilkade

Zilkade veya Zulkadetu’l-Haram (Arapça: ذی القعدة الحرام), Kameri ayların on birincisidir. Bu ay, savaşılması haram olan haram aylardandır (Muharrem, Recep, Zilkade ve Zilhicce). Zilkade, oturmak anlamına gelir. Araplar bu ayda savaştan geri kalıp oturduklarından dolayı bu aya bu ad verilmiştir.

Zilka’de ayı Şevval ayından sonra gelen aydır. “Eşhürü’l-Hurum (Saygılı, hürmetli aylar)’un da birincisidir. Bu aylar üçü peş peşe biri ayrı olmak üzere dört tanedir: 1- Zülka’de, 2-Zülhicce, 3- Muharrem, 4- Receb

Hz İbrahim (a.s.) ve İsmail (a.s.) devrinden beri bu dört ay hürmetli aylar olarak anılagelmiştir. Bu aylar her türlü kötülüğün, saldırının, zulmün, kıtâlin yasaklandığı aylardır. Nitekim Allah (c.c.) Bakara sûresinin 217 âyetinde “Sana haram ayı ve bu ayda savaşmanın hükmünü sorarlar. De ki: “O ayda savaşmak büyük bir günahtır. Fakat insanları Allah yolundan engellemek, Allah’ı inkâr etmek, Mescid-i Haram’ı ziyareti yasaklamak, o mescidin cemaatini yani Müslümanları oradan çıkarmak ise, Allah nazarında daha büyük günahtır. Dinden döndürmek için işkence, öldürmekten beterdir. Kâfirler, ellerinden gelse, sizi dininizden döndürünceye kadar sizinle savaşmaktan geri durmazlar. Sizden her kim dininden döner ve kâfirlikte devam ederek ölürse, işte onların dünyada da, âhirette de yaptıkları boşa gider. Bunlar cehennemlik olup orada ebedî kalacaklardır.” diye buyurmuştur.

Fazilet
Seyyid İbn Tavus bu ayın fazileti hakkında şunları yazmaktadır:
“Zilkade ayı, şiddet ve sıkıntı esnasında dua etmenin iyi olduğu bir aydır ve zulüm ve zorbalığın bertaraf edilmesi ve zalime karşı etkilidir.” Yine şöyle yazmaktadır:
“Bu ay, duaların icabet edildiği ay olarak adlandırılmıştır. Zira vakti ganimet bilinmeli ve o gün hacet orucu tutulmalıdır.”
Mirza Cevad Meliki Tebrizi, “el-Murakabat” kitabında şöyle yazmaktadır: “Bu ay, haram aylarının ilkidir. Bu ayda kâfirlerle dahi savaşmak haramdır. Öyleyse âlemlerin Rabbi Allah’a muhalefet etmek ve Ona karşı savaşmanın hükmü nedir? Bu aylarda kalp ve beden, diğer aylardan daha çok günah ve Allah’a itaatsizlikten korunmalıdır.”

Zilkade Ayı’nın Amelleri
Bu ayın ilk Pazar günü kılınması gereken tövbe namazı.

Bu konuda Resulü Ekrem’den (s.a.a) hadisler nakledilmiştir. Bu namazın fazileti hakkında hadislerde şöyle nakledilmiştir: “Her kim bu namazı kılarsa tövbesi kabul olur, günahları bağışlanır, namaz kılanın kendisine ve ailesine bereket sebebi olur, Kıyamet günü ondan maddi ve manevi alacaklı olanlar, hakkı olanlar ondan razı olurlar, imanlı olarak dünyadan göçer, kabri onun için geniş ve nurani olur, anne ve babası ondan razı olur, onlarda Allah’ın mağfiretine şamil olurlar, soyundan gelenler bağışlanır, rızkı artar, ölüm meleği canını aldığı sırada ona hoşgörülü davranarak canını rahat alır.

Bunu da oku :  Kulluğumuzun Farkına Varacağımız Gece

Zilkade Ayında Kılınması Gereken Tövbe Namazı
Zilkade Ayının ilk Pazar günü kılınması gereken tövbe namazı şu şekildedir:
Allah Resulü (s.a.a) namazın şu şekilde kılınmasını bizzat kendisi buyurmuştur: “Pazar günü önce gusül almalı (guslün niyetini tövbe guslü olarak almalı) sonra abdest almalıdır. Sonra sabah namazı gibi iki şer iki şer olmak üzere dört rekatlık namaz kılmalıdır. (Namazın niyeti için tövbe namazı kılıyorum gurbeten ilallah denilmesi gerekir.) Namazın birinci ve ikinci rekatlarında bir defa Fatiha suresini okumalı sonra üç defa “ihlas” suresini, bir defa “felek” ve “nas” surelerini peş peşe okumalıdır. Birincisi bittikten sonra ikinci iki rekatlık namazı da aynı şekilde kılıp bitirdikten sonra 70 kere “esteğfirullahi rabbi ve etubu ileyh” diyerek istiğfar etmeli. Sonra şu zikri demelidir:

“لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلىِّ الْعَظيمِ”
“la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim”

Sonra şu duayı okumalıdır:
“يا عَزيزُ يا غَفّارُ، اِغْفِرْ لى ذُ نُوبى، وَذُ نُوبَ جَميـعِ الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ، فَاِنَّهُ لا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ”
“Ya azizu ya ğafur, iğfirli zunubi, ve zunube cemiel muminine vel muminat, fe innehu la yeğfiruz zunube ille ente”

“Ey kudretli, ey bağışlayan! benim ve tüm mümin erkek ve kadınların günahlarını bağışla. Hiç şüphesiz senden başka günahları bağışlayan yoktur.”

Allah Resulüne (s.a.a) ya Resülallah! Eğer bu ameli başka günler yaparsak aynı sevabı alır mıyız? Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurdu: “Aynı sevap ve özelliğe sahiptir.” Sonra şöyle buyurdu: “Bunları miraç gecesinde Cebrail bana öğretti.”

Bu Ayda Tutulacak Üç Günlük Oruç
Allah Resulü (s.a.a) haram aylarda oruç tutma hakkında şöyle buyurmuştur: “Her kim haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutarsa Allah o kişiye bir yıllık oruç sevabı yazar. Başka bir hadiste ise şöyle buyurmuştur: “O kişiye günlerini oruç tutarak, gecelerini de ibadetle geçiren 900 yıllık ibadet sevabı verilir.

Pazar Günleri
– Gusül almak
– Zilkade ayının Pazar günü kılınan tövbe namazını kılmak

On Beşinci Gece
– Çok mübarek bir gecedir. Bu gecede Allah Teala, mümin kullarına rahmet gözüyle bakar. Kim bu geceyi Allah’a ibadetle geçirirse, Peygamber efendimizden nakledilen bir rivayette geçtiği üzere, Allah’a karşı bir an bile günah işlememiş cami ehli olan yüz oruçlu kişi kadar mükafat alır. O halde bu geceyi ganimet bilip ibadet, itaat, namaz ve Allah’tan hacet isteyerek geçirmek gerekir. Bu konuda şöyle rivayet edilmiştir: “Kim bu gecede Allah Teala’dan bir hacet isterse, haceti revâ olur.”

Bunu da oku :  Rebiûlâhir Ayı

Yirmi Üçüncü Gün
– Seyyid İbn Tavus “İkbal” adlı kitabında şöyle diyor: “Ashabımızdan Arap olmayan bazılarının kitaplarında (Allah onlardan razı olsun) Zilkade ayının yirmi üçüncü günü mevlamız İmam Rıza’yı (a.s) yakından veya uzaktan, halk arasında bilinen bir ziyaret metniyle veya mesela rivayetlerde geçen ziyaret metinleriyle ziyaret etmenin müstehap olduğunu gördüm.”

Yirmi Beşinci Gün (Dahvu’l-Arz)
– Gusül almak
– İmam Rıza’yı ziyaret etmek
– Bugün Dahvu’l-Arz günüdür. Yılın, oruç tutulması çok faziletli olan dört seçkin gününden biridir. Bir rivayette “Bugünde oruç tutmak, yetmiş yılın orucuna bedeldir” ve başka bir rivayette, “Bugünde oruç tutmak yetmiş yılın kefaretidir” tabiri geçer. Kim bugünün gündüzünde oruç tutar ve gecesini ibadetle geçirirse, onun için yüz yılın ibadeti yazılır. Bugünde oruç tutan kimsenin hakkında gökteki ve yerdeki tüm varlıklar bağışlanma dilerler. Bugünde Allah’ın rahmeti yayılır; bugünde ibadet ve Allah’ı zikretmek için toplanmanın çok büyük sevabı vardır. Bugünde oruç, ibadet, Allah’ı zikretmek ve gusletmek dışında iki amel daha rivayet edilmiştir.
– İki rekat namaz kılmak. Bu namaz iki rekat olup kuşluk vaktinde kılınır. Her rekatta Fatiha Suresinden sonra beş defa Şems Suresi okunur ve namazın selamından sonra da şu zikir okunur:
لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إلاّ بِاللهِ الْعَليِّ الْعَظيمِ
“Güç ve kuvvet ancak ulu ve yüce Allah’ladır.”

Sonra dua edilip şöyle denir:
يا مُقيلَ العَثَراتِ اَقِلْني عَثْرَتي، يا مُجيبَ الدَّعَواتِ اَجِبْ دَعْوَتي، يا سامِعَ الأَصْواتِ اِسْمَعْ صَوْتي وَارْحَمْني وَتَجاوَزْ عَنْ سَيِّئاتي وَما عِنْدي يا ذَا الْجَلالِ وَالإِكْرامِ
“Ey sürçmeleri affeden! Benim sürçmemi affet. Ey duaları kabul eden! Benim duamı kabul et. Ey sesleri duyan! Benim sesimi duy; bana merhamet et, benim günah ve kötülüklerimden ve bendeki çirkinliklerden geç. Ey yücelik ve ikram sahibi!”

Şu duanın okunması
llah'ım! Ey Ka'be'nin yerini yayan, tohumu yaran, şiddetleri bertaraf eden ve bütün sıkıntıları gideren! Hakkını yücelttiğin, -üstünlük bakımından diğer günlerden- öne geçirdiğin, müminlerin yanında emanet bıraktığın, sana ulaşmak için vesile kıldığın bugünde geniş rahmetinin hürmetine senden diliyorum ki, görüşme gününe yakın olan ahdinde seçkin kılınan, kapalı olanı kullarına açan ve herkesi hakka davet eden kulun Muhammed'e ve hidayet edici, -ilim ve marifet- kandili, Allah'ın -hidayet- direkleri, cennet ve cehennemin emir sahipleri olan onun tertemiz Ehl-i Beyt'ine salat eyle. Bugünümüzde bize hiçbir zaman kesilmeyen ve engellenmeyen bağış hazinenden bağışta bulun ve bu bağışına ek olarak da tövbe ve güzel bir dönüş ihsanda bulun; ey kendisinden istenilenlerin en üstünü, ey ümit edilenlerin en yücesi; ey -kulların işlerine- yeten, ey vefakar, ey lütfü gizli olan! Kendi lütfünle bana lütufta bulun, affınla beni mesut et, yardımınla beni teyit et; emir sahiplerin ve sırrının koruyucuları vesilesiyle yüce zikrini bana unutturma. Kıyamet ve mahşer gününe kadar beni zamanın şaibelerinden koru. Ruhum bedenimden çıktığı, ölüm günüm çattığı, amelimin kesildiği ve ecelimin geldiği günde, evliyan ve dostlarını başımın üzerinde hazır et (ki onları görerek dünyadan göçeyim).
Ey Allah'ım! hatırla beni çürüme sürecinde, toprak yığınları arasında batarken ve artık insanlar beni unuttuğunda. Beni ikamet evine yerleştir ve keramet menzilinde bana yer ve; beni senin velilerinin, seçtiğin ve kendine has kıldığın kişilerin dostlarından kıl ve o günde kendinle mülakat etmeyi bana mübarek kıl. Ecelim gelip çatmadan önce beni iyi amelle rızıklandır öyle bir haldeki hatalardan gerksiz sözlerden ve mantıksız işlerden uzak olayım.
Allah'ım! Beni peygamberin Muhammed'in -Allah'ın salatı ona ve Ehl-i Beyt'inin üzerine olsun- havuzuna sok ve o tatlı ve lezzetli sudan öyle bir içir ki artık hiçbir zaman susamayım, artık o havuzdan reddedilmeyim, kovulmayım. Orasını benim için şahitlerin şehadet için ayağa kalktıkları günde en iyi azık ve en mükemmel menzil kıl.
Allah'ım! İlk ve son zorbalara ve senin velilerinin haklarını yağmalayanlara lanet et.
Allah'ım! Onların -zulümlerinin- temellerini yık, takipçilerini ve onlar için çalışanları helak et. helak olmalarında acele et, ülkelerini onlardan al, yollarını daralt, onların amellerinde payı olanlara ve ortaklarına da lanet et.
Allah'ım! Velilerinin zuhur ve kurtuluşunu acele et, onların haklarını onlara geri çevir, onların Kâim olan imamlarını hak üzere zahir eyle; onu senin dinine yardımcı kıl, düşmanların üzerinde hüküm sürmek için ona iktidar ver.
Allah'ım! Meleklerle ona yardım et ve Kadir gecesi takdir ettiğin emirle onu düşmanlardan intikam almaya yönelt ki razı olasın ve -zayıflayan- dinin onun vesilesiyle ve onun eliyle yenilensin, hakkı tamamen halis ve pâk kılsın, batılı tamamen yok etsin.
Allah'ım! Ona ve onun bütün babalarına salat eyle; bizi onun ashabından ve ordusundan kıl, onun ric'atinde bizi de diriltip dünyaya döndür ki onun -hükümeti- döneminde onun yarenlerinden olalım.
Allah'ım! Onun kıyamında bizi onun huzurunu idrak etmeye muvaffak eyle, onun -hükümet- günlerini bize göster, ona salat eyle, onun selamını bize ulaştır. Allah'ın selamı, rahmet ve bereketleri onun ve tertemiz babalarının üzerine olsun.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment