Paskalya Bayramı kutlanır mı? Hz. İsa’nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlık’ın en büyük bayramı sayılır. Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için nisan ayının ikinci pazarı önerilir. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (paskalya çöreği) yapılır;…
Read MoreAy: Ocak 2018
Kocakarı ile Hz. Ömer
Okuyacağınız hikayeyi bize sahabilerin içinde en çok sayıda hadis rivayet etmiş olan İbn-i Abbas anlatmaktadır. Karanlık bir geceydi; soğuk ve dondurucu bir kış gecesi. Ayaz insanın iliklerine işliyordu. Halife Hz. Ömer’i görüp onunla biraz konuşmak üzere evden çıktım. Her taraf ıssız ve sessiz, bütün şehir uykularının en derin rüyalarında soluyor olmalı. Sokaklarda in cin top oynuyor. Yolumun ortalarına doğru önümde insan olduğunu tahmin ettiğim bir karaltı belirdi. Biraz daha yaklaşınca gerçekten insan olduğunu gördüm. Karşımdaki de verdiğim selamı almak üzere başını kaldırıp yüzünü bana çevirince hayretten şaşakaldım. Çünkü önümde benim…
Read MoreEn güzel Muharrem ayı mesajları
En güzel Muharrem ayı mesajları En güzel Hicri Yılbaşı mesajları Rabbim tüm İslam Alemi’nin korktuklarından emin ve umduklarına nail olmasını nasip etsin. Allah Azzeve celle geçmiş yılımızda hakkımızda şefaatçi, gireceğimiz bu yeni yıldada hakkımızda hayırlı mübarek kılsın inşAllah. Hicri yılınız mübarek olsun. Yeni yılın en güzel müjdeler, en güzel sürprizlerle kapınızı çalması ve yeni yılı tüm dünyaya ümit saçan gülücüklerle karşılamanız dileğiyle… Muharrem ayı, ilahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Böylesine güzel bir ay’a girmenin sevinci ve mutluluğu ile Hicri Yılbaşı’nızı tebrik eder,…
Read MoreMuharrem ayı
Muharrem ayı nedir, ne zaman? Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir aydır. Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medîne-i münevvereye hicretinin başlangıç kabûl edildiği târihe, seneye “Hicrî Yıl” denir. Burada, ayın hareketi esâs tutulduğu için buna, “Hicrî-Kamerî Sene” veya “Sene-i Kameriyye” de denir. Muharrem ayının İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. Bu ayın onuncu gününe “aşure günü” denilmektedir. MUHARREM AYI NE ZAMAN Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir aydır. Muharrem ayının 10. günü ihya edilen aşure günüdür.…
Read MoreRebiüevvel ayı
Rebiüevvel ayı Rebiülevvel, Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. “Rebî” kelimesi, Arapça’da “bahar” anlamına gelir. Buna göre, “Rebiülevvel” aynın kelime anlamı “evvelki bahar” şeklindedir. Bir sonraki ayın isminin “Rebiülahir” (sonraki bahar) olduğu da dikkate alındığında, Rebiülevvel ayının kelime manası biraz daha iyi anlaşılacaktır. REBİÜLEVVEL AYI NEDİR Hicri Takvim’de Rebiülevvel Ayı yılın 3. ayı olarak kabul edilmiştir. Rebiülevvel Ayı’nın 11. günü olarak bilinen Mevlid Kandili ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre o günün gecesi olarak idrak edilecek. Arapça anlamı olarak “Rebî” kelimesi, Arapça’da “bahar” anlamına gelmektedir. Yani Rebiülevvel Ayı’nın…
Read MoreSafer ayı
Safer ayı Safer Hicri takvime göre yılın ikinci ayı. “Sefer” (Arapça yolculuk) ile karıştırılmamalıdır. Muharrem ayından sonra gelen İslami ayların ikincisi Safer Ayı’dır. Belaların birinci kat semaya indiği felaket ayı, bela ayı olarak da anıldığı için “uğursuzluk ayı” olduğu söylenir. Peki Safer ayı ne zaman ve safer ayında nasıl ibadet edilmeli? Kameri aylardan 2. ayı olan ve Muharrem ayından sonra Safer ayı gelir. Safer ayı halk tarafından bela ve musibetlerin çok göründüğü bir ay olarak bilinir. Safer ayı Miladi takvime göre her yıl 10 gün geriye gelir. Safer Ayı hicri…
Read MoreRebiûlâhir Ayı
Rebiûlâhir Ayı Rebiülahir, Hicri takvime göre yılın dördüncü ayı. Rebiülsani (ikinci Rebi) olarak da geçer. Rebi Arapça bahar demektir. İslami açıdan önemli bir değere sahip olan Rebiülahir Ayı hicri takvimde yer alan önemli aylar içerisinde yer almaktadır. Hicri takvim çerçevesinde sırasına göre 4. Ay olarak bilinen Rebiülahir, Arapça kökenli bir kelime anlamını taşımakta olup, asıl anlamı ise “Bahar” niteliğini taşımaktadır. Diğer bir ismi ise “Rebiülsani” olarak yani “İkinci Rebi” ifadesini taşımaktadır. İslamiyet çerçevesinde İslam dinine bağlı olan müminler Rebiülahir ayında bir takım dua ve ibadetler ile Allahın huzurunda ihsan olmaktadırlar.…
Read More