Rebiüevvel ayı
Rebiülevvel, Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. “Rebî” kelimesi, Arapça’da “bahar” anlamına gelir. Buna göre, “Rebiülevvel” aynın kelime anlamı “evvelki bahar” şeklindedir. Bir sonraki ayın isminin “Rebiülahir” (sonraki bahar) olduğu da dikkate alındığında, Rebiülevvel ayının kelime manası biraz daha iyi anlaşılacaktır.
REBİÜLEVVEL AYI NEDİR
Hicri Takvim’de Rebiülevvel Ayı yılın 3. ayı olarak kabul edilmiştir. Rebiülevvel Ayı’nın 11. günü olarak bilinen Mevlid Kandili ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre o günün gecesi olarak idrak edilecek. Arapça anlamı olarak “Rebî” kelimesi, Arapça’da “bahar” anlamına gelmektedir. Yani Rebiülevvel Ayı’nın sözlük anlamı “evvelki bahar”dır. “Rebiülevvel Ayı’nın girdiğini haber veren cennetlik olur, cehennemden kurtulur” hadisiyle ilgili yorumda bulunan alimler, İslami kaynaklara göre bu hadisin herhangi bir aslının olmadığı, kaynağı bulunmayan hadislerin geçersiz sayıldığı bilgisi yer almaktadır.
REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ DUALAR OKUNUR?
En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur
Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı’nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel Ayı’nın ilk gecesinde iki rekat namaz sünnettir.
İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayı’nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha’dan sonra ” Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun” ikinci rekatında da “Vağbud Rabbeke hatta ye’tiyekel yakin.” ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulurken 7 defa “Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh” okunur.