Şaban, kameri yılın 8. ayı
1. Aralık, fasıla. 2. Hicri, Kameri ayların sekizincisi, üç ayların ikinci ayı.
Şaban ayı ve faziletleri
Şaban ayı hayır kapılarının açıldığı aydır. Bu ayda bereketler iner. Bu ayda hatalar işlenmez olur. Bu ayda günahlar silinir. Bu ayda Allah’ü Teala’ya daha fazla yalvarıp yakarmalı ve bu ayın sahibi şefaat sahibi ve yaratılmışların en hayırlısı olan Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’e çokça salavat getirilmeli ve dua edilmelidir.
Şaban Ayı mümkün olduğunca ibadet ederek geçirilmelidir. Şaban Ayı’nda, Salevât-ı şerîfeye devam etmek, İstiğfâr-ı şerîf, Salevât-ı şerîfe, İhlâs-ı şerîf okumak, teheccüd ve tesbih namazları kılmak ve Hatm-i Enbiyâ yapmak gerekmektedir.
İslam dünyasını ve hepimiz yakından ilgilendiren Müslüman alemi için özel bir önemi olan Recep, Şaban ve Ramazan, üç ayları oluşturuyor. Şaban ayı hicri takvimin 8. ayına denk gelmektedir. Bu önemli ayda yapılacak farz ve sünnet olan ibadetler, Şaban ayının nasıl değerlendirilmesi gerektiği gibi detayları haber içeriğinde bulabilirsiniz.
Şa’ban ismi, arapça kökenli olmakta ve beş harften(şın,ayın,be,elif,nun) teşekkül etmiş olup, ifade ettiği birçok anlam olmakla birlikte”Hayırlar bu ayda toplandığı için kendisine bu isim verilmiştir.” Şaban , Hicrî (Ay) takviminin sekizinci(8.) ayıdır. 3 ayların ikincisidir.
“Şabanın on beşinci gecesi, her rek’âtında bir fatiha ve onbir ihlas okumak ve iki rek’âtta bir selâm vermek sûretiyle yüz rek’ât namaz kılınır. İsterse her rek’âtında Fâtiha’dan sonra yüz “ihlâs” okumak sûretiyle on rek’âtta kılabilir. Bu şekilde kılmak, bütün müstehab namazlarda da mervidir. Selef bu namazı kılar ve buna “hayır namazı” derlerdi. Hatta bu namazı bir araya toplanıp, cemaatle de kılarlardı.” [Gunyet’üt Tâlibin, s.580; Mekâsidu’t-Tâlibîyn, s.388-389.]
Şaban Ayı İbadetleri
Oruç Tutulması Tavsiye Edilen Günler
◆ 1.gün
◆ 13.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
◆ 14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
◆ 15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
◆ 30.gün
◆ İlk Perşembe
◆ Son Pazartesi
◆ Son Perşembe
İbadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilen Geceler
◆ 1.gece
◆ 15.gece
◆ 27.gece
Zikirler
✓ Lâ ilâhe illallâhü velâ na’büdü illâ iyyâhü muhlisîne lehüddîne velev kerihe’l-kâfirûn
Allah’tan başka hiçbir İlah yoktur. Biz ancak O’na ibadet ederiz. Kafirler istemese de, biz taatımızı sırf O’na tahsis ederiz (Sayısı yok Şaban ayında hergün en az 3-7 kere)
✓ 1-10 arası her gün günde 100 kere ya Latif Celle Şanühü
✓ 11-20 arası her gün günde 100 kere ya Rezzak Celle Şanühü
✓ 21-30 arası her gün günde 100 kere ya Aziz Celle Şanühü
? Allahümme barik lena fi Şaban. Ve belliğna Ramazan. (Allahım Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır.)
? Her kim Şaban ayına değer verir, onda Allahu Teala’dan sakınırsa, taatıyla amel ederse, Allahu Teala onun günahlarını bağışlar ve o sene vuku bulacak tüm belalardan ve hastalıklardan kendini emin kılar.
? Şaban cehennemden bir kalkandır. Bana kavuşmak isteyen üç günde olsa onda oruç tutsun.
? Ramazan ayının orucu için Şaban orucu ile bedenlerinizi temizleyin. Hangi kul üç gün oruç tutup ifardan önce bana defalarca salavat okursa mutlaka geçmiş günahları bağışlanır. Allahu Teala bu ayda üçyüz rahmet kapısı açar.
NAMAZ
Her kim Şabanın ilk gecesinde, birinci rekatlarında; Bir fatiha 5 ihlas okumak suretiyle (yani ikinci rekatta dilediğini oku fatihadan sonra), on iki rekat kılarsa (2 rekatta bir selam ile) Allahu Teala ona on ikibin şehid sevabı verir. Kendisine oniki senelik ibadet sevabı yazılır. Anasının onu doğurduğu gündeki gibi hatalarından sıyrılır ve seksen güne kadar üzerine hiçbir hata yazılmaz.
İLK GÜN NAMAZI
2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. (Şehidallahu…) ayeti okunur. Bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık,hiç bir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.
ORUÇ
Şabanın ilk ve son perşembesini oruçla geçireni rahmeti ile cennete girdirmek Allahu Teala üzerine bir hak olur.
Her kim Şabanın başından ortasından ve sonundan üç gün oruç tutarsa Allahu Teala ona yetmiş peygamber sevabı yazar. Yetmiş sene ibadet etmiş gibi olur. O sene ölürse şehid olarak ölür.
Her hangi bir aydan 13-14-15.günler olan eyyam-ı bıyd –ı oruçlu geçirene ALLAH birinci güne onbin sene, ikinci gününede yüzbin sene, üçüncü günde yüzbin senelik ecir verir.
On beşinci gün olan berat gününün orucuna rağbet edin. O günü cinler, kuşlar, yabani hayvanlar, davarlar, denizin balıkları, böcekler oruçlu geçirir.
Her kim Şabanın son pazartesini oruçlu geçirirse kendisi için günahları bağışlanır.
“Şüphesiz ALLAH o sene ölecekleri bu ayda yazar. Bende ecelim geldiğinde oruçlu olmayı seviyorum.” Buyurdu peygamber efendimiz (S.A.V.)
Hadîs-i şerîfte; “Ayların en sevgilisi, Ramazana kavuşturan Şâban ayıdır” ve “Şâban ayına, şâban denmesi, onda Ramazan için büyük hayırların teş’üb etmesi (dağılması); Ramazan ayına ramazan denmesi, bu ayda günahların yanması sebebiyledir.” buyruldu.
Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem; “Şâban benim ayım; Receb, Allahü teâlânın ayı; Ramazan da benim ümmetimin ayıdır. Şâban günahlara keffâret ayı, Ramazan ise günahların temizleyici ayıdır.” buyurdu.
Allahü teâlâ, Ahzab sûresi 56’ncı âyetinde meâlen; “Elbette ki, Allahü teâlâ ve melekleri, peygamberi üzerine salât ederler. Ey îmân edenler! Siz de O’na salât ve selâm okuyun.” buyuruyor.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hz. Âişe’ye (r.anhâ): “Bana en sevimli olan oruç, Şâban ayındakidir.
Yâ Âişe! O öyle bir aydır ki, sene içinde vefât edeceklerin isimleri ölüm meleğine verilir. Ben de ismimin, oruçlu iken yazılıp verilmesini isterim.” buyurdular.
Ümmü Seleme (r.anhâ) vâlidemiz, “Resûlullah (s.a.v.), Ramazan ayından sonra hiçbir ayda Şâban ayındaki kadar oruç tutmamıştır.” buyurdular.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Receb, Allâhü Teâlâ’nın ayı, Şâban benim ayım, Ramazan, ümmetimin ayıdır. Şâban günahlara keffâret (bağışlanmasına sebep) olan aydır, Ramazan ise günahları temizleyen aydır.”
“Şa’bân” kelimesinde beş harf vardır. Bu harfler şu mânâlara gelmektedir:
ش : Şerefli
ع : Ulvî
ب : Berâet
Be harfi, kelimenin tam ortasında olup, bu ayın ortası, yani 15’inci gecesi Berâet gecesidir.
ا : İhsan-ı ilâhî
ن : Nûr-i ilâhîye nâiliyet. Bu nûr kâfirlere zulmet ve gadab-ı ilâhîdir.
Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte 1 Fâtiha-i şerîfe ve 3 Âyetü’l-Kürsî ile bir tesbih namazı kılınır.
Şa’bân’ın 27’nci gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rek’at teşekkür namazı kılınacak. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur. Namaza şöyle niyet edilir:
“Yâ Rabbî, beni Resûl-i Zîşân Efendimiz’in ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimiz’i ve mübârek ayını bana hem şefi’ ve hem de şâhid eyle, Allâhü Ekber”
Namazdan sonra 70 defa İstiğfâr-ı şerîf: اَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيمَ وَاَتُوبُ اِلَيْكَ
“Estağfirullâhe’l-azıym. Ve etûbü ileyk”, 100 defa da şu Salevât-ı şerîfe okunacak: اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى رُوحِ مُحَمَّدٍ فِى اْلاَرْوَاحِ وَصَلِّ عَلَى جَسَدِ مُحَمَّدٍ فِى اْلاَجْسَادِ وَصَلِّ عَلَى قَبْرِ مُحَمَّدٍ فِى الْقُبُورِ
“Allâhümme salli alâ rûhi Muhammedin fil-ervâh. Ve salli alâ cesedi Muhammedin fil-ecsâd. Ve salli alâ kabri Muhammedin fil-kubûr”.
Namazdan sonra “Yâ Rabbî, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticâ ediyorum” denilir.